Το μέλι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας και ως στοιχείο της ιστορίας των πολιτισμών έχει αφήσει τα ίχνη του τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονταν στις διάφορες εποχές.
Η εκμετάλλευση της μέλισσας από τον άνθρωπο χρονολογείται από την πιο πρώιμη αρχαιότητα. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Οι Βίκινγκς το κουβαλούσαν πάντοτε στα αμπάρια των πλοίων τους ως δυναμωτικό στα μακρινά ταξίδια τους και οι Ρωμαίοι το κατανάλωναν ως δυναμωτικό πριν από μάχες. Ο Μωυσής αναφέρεται ότι οδήγησε το λαό του στη χώρα όπου έρεε μέλι και γάλα. Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών καθώς επίσης με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι.
Στην ιατρική το μέλι χρησιμοποιούταν στην προϊστορία και αργότερα στην αρχαία Αίγυπτο, Ινδία, Κίνα, Περσία, Ασσυρία, Ελλάδα, Ρώμη, Αραβία, Μεσαιωνική Ευρώπη κ.α. Ο Πυθαγόρας έκανε τη διαπίστωση ότι εξαφανίζει την κόπωση, παρατήρησε ότι μετά την εντατική πνευματική ή χειρωνακτική εργασία λίγο μέλι ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό και του έδινε δυνάμεις. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι παρατείνει τη ζωή.
Το μέλι υπήρξε σύμβολο πλούτου, γνώσης, σοφίας και υπέρβασης στα ιερά κείμενα και σε τελετές της αρχαίας Αιγύπτου, Ινδίας, Ελλάδας, στη Βίβλο και το Κοράνι, στην κέλτικη θρησκεία, στους ινδιάνους της βόρειας Αμερικής, στην ψυχολογία του Γιουνγκ κ.α.
Έτσι εδώ και χιλιάδες χρόνια το μέλι βγαίνει από την κυψέλη για να βρεθεί στα γεύματα των θεών, στους μύθους των ηρώων, στα γιατρικά των σοφών και στις ζωές των ανθρώπων. Και τώρα το ίδιο πολύτιμο μέλι έρχεται για να πλουτίσει τη δική μας ζωή! Σκέτο, με ψωμί, στο γιαούρτι, τα ροφήματα, τα δημητριακά, τους λουκουμάδες ή τα φρούτα εμπλουτίζει υγιεινά την καθημερινότητά μας με τον πιο γλυκό τρόπο!
Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το φτιάξει τεχνητά. Κάποιες από αυτές είναι:
. Πρωτεΐνες
. Ο συνολικός αριθμός των 20 αμινοξέων
. Μέταλλα
. Ιχνοστοιχεία
. Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6
. Βιταμίνη C
. Φλαβονοειδή
Γιατί να καταναλώνουμε μέλι;
. Το μέλι δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου μέσω της τροφής
. Είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για όλους και πιο συγκεκριμένα για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό
. Περιέχει φλαβονοειδή. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, έχουν αντιμικροβιακή δράση, εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών, εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων
. Για τη σωστή απορρόφηση σιδήρου απαιτείται η ταυτόχρονη ύπαρξη βιταμίνης C, χαλκού και μαγγανίου όπως παρουσιάζονται στο μέλι
. Το μέλι διαθέτει τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, αποκαλούμενες και ως ενεργειακές βιταμίνες επειδή αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας. Οι βιταμίνες αυτές παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα μόνο όταν διατίθενται ως ομάδα όπως στην περίπτωση του μελιού
. Για το σχηματισμό του αίματος εκτός από το σίδηρο απαιτούνται επίσης αμινοξέα και χαλκός. Και οι δύο αυτές ουσίες υπάρχουν στο μέλι. Ο χαλκός δεν είναι σημαντικός μόνο για την παραγωγή του αίματος αλλά συμμετέχει ρυθμιστικά στον έλεγχο της πίεσης
. Το μέλι έχει αποδειχθεί σημαντικό τόσο στη θεραπεία των τραυμάτων όσο και στη φροντίδα του δέρματος
. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Οι γυρεόκοκκοι (κόκκοι της γύρης) που περιέχονται στο μέλι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
. Τα αρώματα του μελιού διεγείρουν την πέψη
. Τα ένζυμα του μελιού αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων
. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικούς παράγοντες
. Δρα κατά των μολύνσεων των αναπνευστικών οδών (βήχα, βραχνάδα, πονόλαιμο)
. Δρα ως βοηθητικό στην πρόληψη του έλκους
. Λειτουργεί ως προληπτικό μέσο κατά της αρτηριοσκλήρυνσης
. Λειτουργεί ως αναλγητικό στους πονοκεφάλους
. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου
Φυσικά για να ωφεληθούμε από το μέλι πρέπει να το τρώμε καθημερινά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μία φορά την εβδομάδα δεν αρκεί.
Γιατί να προτιμάμε ελληνικό μέλι;
Η ποικιλία των φυτών που έχει η Ελλάδα είναι μοναδική και σε συνδυασμό με το ξηρό και θερμό κλίμα δίνει μέλια πλούσια σε άρωμα και γεύση!
Η Ελλάδα δεν έχει γενετικά τροποποιημένα φυτά.
Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά.
Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ)
Κρυστάλλωση μελιού & ποιότητα
Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προκαλεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί
Καθώς σχετίζεται με τη φυτική προέλευσή του κάποιες ποικιλίες μελιού κρυσταλλώνουν μέσα σε μερικές ημέρες ενώ για άλλες μπορεί να απαιτούνται μέχρι και μερικά χρόνια.
Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο. Ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.
Μερικά εντυπωσιακά στοιχεία !
. Για ένα κιλό μέλι μια μέλισσα πρέπει να συλλέξει το νέκταρ τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων λουλουδιών.
. 30 γραμμάρια μελιού θα αρκούσαν σαν «καύσιμο» για να κάνει μια μέλισσα το γύρο του κόσμου.
. Η μέση εργάτρια μέλισσα παράγει το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στη διάρκεια της ζωής της.
. Οι μέλισσες πετούν περίπου 177.000 χιλιόμετρα για να φέρουν το νέκταρ που χρειάζεται για την παραγωγή ενός κιλού μελιού, δηλαδή περισσότερο από την περιφέρεια της γης.
. Μια μέση εργάτρια μέλισσα επισκέπτεται περισσότερα από 2.000 λουλούδια μια καλή ημέρα.
Τι είναι και τι περιέχει ο βασιλικός πολτός:
Ο βασιλικός πολτός είναι το αντίστοιχο του μητρικού γάλακτος για τις μέλισσες. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες που βρίσκονται στο κεφάλι των εργατριών μελισσών και τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής τους, στο στάδιο του αυγού, είναι η μοναδική τροφή όλων των μελισσών. Στη συνέχεια οι εργάτριες τρέφονται με μίγμα βασιλικού πολτού, γύρης και μελιού ενώ η βασίλισσα θα συνεχίσει να τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Ο βασιλικός πολτός είναι που καθορίζει, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αν η μικροσκοπική προνύμφη θα γίνει βασίλισσα ικανή να γεννά την ημέρα ως και 2000 αυγά (2,5 φορές το βάρος της!) ή στείρα εργάτρια. Επίσης, η βασίλισσα που τρέφεται όλη της τη ζωή μόνο με βασιλικό πολτό ζει έως και 7 χρόνια ενώ η ενήλικη εργάτρια 26 ημέρες ως 4 μήνες.
Γιατί να πάρω βασιλικό πολτό:
Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξίριο, ο βασιλικός πολτός δεν είναι ωστόσο ένα απλό διατροφικό συμπλήρωμα. Ο βασιλικός πολτός έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού του, στη διανοητική και σωματική του τόνωση και ευεξία αλλά και στη λίμπιντο. Αυτά τα οφέλη παρατηρούνται σε έναν υγιή άνθρωπο μετά τις πρώτες 20 ημέρες καθημερινής λήψης βασιλικού πολτού.
Ωστόσο ο βασιλικός πολτός πρωταγωνιστεί σε μια ολοένα και αυξανόμενη σειρά επιστημονικών μελετών για μια πληθώρα παθήσεων.
Σημαντικότατη ευεργετική επίδραση έχει:
Στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο (διαβήτης τύπου ΙΙ, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια, καρδιοπάθειες-αγγειοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ) και σε ενδοκρινικές διαταραχές γενικότερα
Σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, ψωρίαση, υποθυρεοειδισμός κλπ) και σε αλλεργίες.
Στην εμμηνόπαυση όπου μειώνει τα δυσμενή συμπτώματα λόγω και των ορμονών που περιέχει και προστατεύει από οστεοπόρωση λόγω της παραγωγής κολλαγόνου την οποία προάγει, μαζί πάντα με σωστή διατροφή.
Δίνει υγεία και νεανική όψη στο δέρμα (αύξηση παραγωγής κολλαγόνου).
Σε νευροεκφυλιστικές και νευρολογικές παθήσεις ακόμα και τραυματισμούς γιατί προάγει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και τα προστατεύει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μία αλφαβητική λίστα με ασθένειες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί επιστημονικά ότι έχει ευεργετική δράση: αλλεργίες, αναιμία, ανικανότητα, άσθμα, αρθρίτιδες, αρτηριοσκλήρυνση, ασθένειες του ήπατος, ασθενική μνήμη, αϋπνία, αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτης και γενικότερα διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και ορμονικές δυσλειτουργίες, διανοητική κόπωση, έλεγχος βάρους (παχυσαρκία), έκζεμα, εκφυλιστικές νόσοι, έλκη, εμμηνόπαυση, ιογενείς και βακτηριακές μολύνσεις, καθυστέρηση ανάπτυξης, κατάθλιψη, κηλίδες και ρυτίδες δέρματος κρίσεις πανικού ή ανησυχίας, νεφρική ανεπάρκεια, νευροεκφυλιστικές νόσοι και τραυματισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νεύρων, μολύνσεις της κύστης μονοπυρήνωση, οστεοπόρωση, ουλίτιδα, στειρότητα, στεφανιαία νόσος, υπογονιμότητα, υποσιτισμός, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια αίματος, φλεγμονές, χρόνια δυσκοιλιότητα, χαμηλή πίεση αίματος αλλά και υπέρταση, χρόνια κόπωση.
Αντενδείξεις:
Εκτός από την περίπτωση που κάποιος εμφανίζει αλλεργία στον βασιλικό πολτό, δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες επιδράσεις για τη συνιστώμενη δόση. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση βασιλικού πολτού (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη βασιλικού πολτού και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.
Η χρήση του σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες και σε βρέφη και νήπια κάτω των τριών ετών, πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού. Τέλος, από ορισμένους συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σε ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους.
Τρόπος χρήσης -Δοσολογία:
Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα υπόλευκο ως υποκίτρινο, όψη υγρή και λαμπερή και ελαφρά κρεμώδη σύσταση. Η γεύση του είναι έντονα ξινή και καίει στο φάρυγγα.
Συντηρούμε τον πολτό στην κατάψυξη (-18ο C) και διατηρούμε στο ψυγείο το βαζάκι (συνήθως 10 γραμμαρίων) που καταναλώνουμε.
Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι αλλά πλαστικό. Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για βασιλικό πολτό που παρέχονται μαζί με το βαζάκι και δρουν και δοσομετρικά.
Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από ¼ του γραμμαρίου ως ένα γραμμάριο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα και η λήψη του πολτού πρέπει να είναι καθημερινή για 3-4 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει μεγαλύτερη δόση. Ένα παιδί πέντε χρονών καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου ( 125 mg) εκτός αν ο γιατρός συστήσει περισσότερο.
Παίρνουμε τον πολτό το πρωί νηστικοί. Μπορούμε, αν δε μας αρέσει η γεύση του, να τον προσθέσουμε σε ένα κουταλάκι με μέλι.
Αποφεύγουμε να αγοράζουμε μίγματα μελιού με βασιλικό πολτό. Το σωστό είναι να κάνουμε εμείς την ανάμιξη και να ξέρουμε τι και πόσο έχουμε βάλει.
Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ΟΜΣΕ
Τι είναι η γύρη:
Για τις μέλισσες, που μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά κι εξασφαλίζοντας για μας το 80% των τροφίμων, η γύρη είναι τροφή. Συγκεκριμένα είναι πηγή κυρίως πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο, δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη γύρη στη διατροφή του.
Πως φτάνει σε μας:
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή (και μαζί τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς) και το τοποθετεί στο «καλαθάκι» της γύρης, στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα, εκτός κι αν της το «κλέψει» ο μελισσοκόμος που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα.
Γιατί να τρώω γύρη:
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών.
Η γύρη περιέχει:
πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
λιπίδια
λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
βιταμίνες C,E,B
φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ.
καροτενοειδή
νουκλεϊκά οξέα και νουκλεοτίδια
ένζυμα
Αυξητικούς παράγοντες
ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού)
Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία:
Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη
Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ, που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά).
Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών.
Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό
Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα
Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία
Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις
Αντενδείξεις:
Μόνο μία. Η αλλεργία στην κατανάλωση της γύρης. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.
Δοσολογία:
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη, όσο πιο πολύχρωμη γίνεται. Η κουταλιά αυτή, που ζυγίζει περίπου 35 γρ., καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόλις 45 θερμίδες.
Τρώμε γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα.
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).
Λαμβάνουμε γύρη καθημερινά για τουλάχιστον 4 μήνες ως διατροφικό συμπλήρωμα ή για όσο απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες μας.
(Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ΟΜΣΕ)
Τι είναι η πρόπολη:
Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Τη συλλέγει η μέλισσα από τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζεται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνει η ίδια. Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια για τη χρησιμοποιήσουν ως «σιλικόνη» ή «στόκο» καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας το ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η λέξη πρόπολη «πρό+πόλις», σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.
Τι προσφέρει η πρόπολη στην υγεία:
Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δυο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και, πριν μερικές δεκαετίες, ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο!
Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την πρόπολη για τις παρακάτω ιδιότητες – δράσεις:
Αναισθητικές/αναλγητικές: Για τοπική χρήση σε πληγές, εγκαύματα και ιδίως σε στοματικά έλκη
Αντι- αλλεργικές: Τα φλαβονοειδή της πρόπολης μπλοκάρουν την αλλεργική αντίδραση αναστέλλοντας τη δράση των οξέων που λύουν τα κύτταρα.
Αντιβιοτικές και Αντιμυκητιακές, Αντι- ιικές και ανοσοδιεγερτικές: Γνωστή και ως Ρωσική πενικιλίνη, η πρόπολη έχει δράσεις που δεν περιορίζονται στα βακτήρια αλλά καταπολεμά μύκητες ακόμα και ιούς. Η πρόπολη έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση ιώσεων ζώων και ανθρώπου. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει περισσότερα αντισώματα.
Αντιφλεγμονώδεις: Σε μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των καταναλωτών πρόπολης το 1995, σχεδόν το 70% την χρησιμοποιούσε για προβλήματα που είχαν να κάνουν με φλεγμονές (αρθρίτιδα, ρευματισμούς και μυϊκούς πόνους, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση)
Αντιοξειδωτικές: Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλώντας κυτταρικό θάνατο και γήρανση.
Αντιδιαβητική. Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών σε αρουραίους με διαβήτη. (Fulianq Η. και συνεργάτες, 2005)
Αντενδείξεις:
Η μόνη αντένδειξη είναι η αλλεργία. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την λήψη πρόπολης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη πρόπολης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο. Πιο συνηθισμένη είναι η εξ επαφής αλλεργία από πρόπολη στο δέρμα.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης της πρόπολης είναι:
1. Ακατέργαστη
2. Βάμμα πρόπολης
3. Σε κρέμες κι αλοιφές.
4. Σε σαπούνια και σαμπουάν.
Δοσολογία:
Εσωτερική χρήση:
Στο απλό κρυολόγημα μια ευρέως διαδεδομένη «συνταγή» είναι το μάσημα ακατέργαστης πρόπολης. Μασάμε ένα μπαλάκι μεγέθους ρεβιθιού μέχρι να πάψει να είναι σαν τσίχλα και να αρχίσει να τρίβεται. Τότε το καταπίνουμε. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές τη μέρα αμέσως μόλις νιώσουμε τραχύ και πονεμένο το λαιμό ή κάψιμο στη μύτη.
Εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε 20 σταγόνες βάμμα πρόπολης αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό, μισή ώρα προ του φαγητού, μία φορά την ημέρα. Λόγω του αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο, αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Στα παιδιά που δεν τους αρέσει η γεύση προσθέτουμε τις σταγόνες σε μέλι.
Για τα παιδιά 3-12 ετών η δόση είναι η μισή. Σε παιδιά κάτω των τριών ετών, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Εξωτερική χρήση:
Λίγες σταγόνες βάμματος απευθείας σε σπυράκια ή μικροτραύματα, σε μυρμηγκιές και σε όλες τις ιογενείς δερματικές παθήσεις. Λίγες σταγόνες ανακατεμένες με μια κουταλιά γλυκού μέλι για άφτρες ή εγκαύματα.
Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ΟΜΣΕ
Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές, σχεδόν διάφανες νιφάδες που στη συνέχεια πλάθονται από τις μέλισσες για να αποτελέσουν την κηρήθρα, μια εκπληκτική κατασκευή που αν και πανάλαφρη (άδεια ζυγίζει κάπου 100 γραμμάρια ) μπορεί να σηκώσει 3 και πλέον κιλά μέλι, το δε εξάγωνο σχήμα των κελιών της είναι σοφά επιλεγμένο για τη μέγιστη εκμετάλλευση χώρου.
Χρειάζονται κάπου 8 κιλά μέλι για να παραχθεί 1 κιλό κεριού.
Το κερί μελισσών είναι ένα αδρανές υλικό με υψηλή πλαστικότητα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 32ο C). Είναι αδιάλυτο στο νερό και ανθεκτικό σε πολλά οξέα, αλλά είναι διαλυτό στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες. Είναι μια λιπαρή ουσία που αποτελείται κυρίως από εστέρες. Από τα 284 συστατικά του κεριού τα 48 συνεισφέρουν στο άρωμά του.
Χρήσεις του κεριού
Για χιλιάδες χρόνια, το κερί έχει βρει πληθώρα εφαρμογών από τον άνθρωπο. Έχει βρεθεί σε τάφους της Αιγύπτου, σε ναυάγια πλοίων των Βίκινγκ και ρωμαϊκά ερείπια. Στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται:
Για φωτισμό. Το κερί στην κυριολεξία φτιάχνει ατμόσφαιρα καθώς, πέρα από το γλυκό του φως και το άρωμα, καιόμενο απελευθερώνει αρνητικά ιόντα και δημιουργεί ευεξία.
Στην χριστιανική λατρευτική παράδοση το κερί είναι απαραίτητο
Για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη βιομηχανία καλλυντικών και τη φαρμακοβιομηχανία.
Για την παρασκευή των παραδοσιακών κεραλοιφών.
Στη χύτευση και το μοντελισμό, σε πλάκες για γραφή, στην εγκαυστική ζωγραφική ( όπως τα πορτρέτα Φαγιούμ) στα μπατίκ υφάσματα.
Για κέρωμα κλωστής, σπάγκου, κορδονιών κλπ (ενίσχυση, αδιαβροχοποίηση συντήρηση)
Για την αδιαβροχοποίηση και λίπανση μηχανικών μερών και οχημάτων
Για την αδιαβροχοποίηση και συντήρηση του δέρματος σε παπούτσια και παλτά.
Στην κατασκευή μουσικών οργάνων και τόξων
Στη συσκευασία τροφίμων
Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ΟΜΣΕ
Μηλόξιδο ονομάζεται το ξίδι που παράγεται από μήλο. Αποτελεί μία από τις πιο εύγεστες και αρωματικές ποικιλίες ξιδιού. Εκτός από τα απαράμιλλα φυσικά χαρακτηριστικά του οι θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν επισημανθεί από τα αρχαία χρόνια. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής, χορηγούσε στους ασθενείς του μηλόξιδο επειδή είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Ο στρατός του Ιουλίου Καίσαρα το χρησιμοποιούσε για να παραμείνει υγιής και να καταπολεμήσει τις διάφορες ασθένειες. Στο Παρίσι πωλούταν το Μεσαίωνα ως πολύ εύγεστο ξίδι που βοηθά στην υγεία και αντιγήρανση του σώματος.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β-καροτίνη και C, περιέχει 30 αμινοξέα, 12 ένζυμα, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, φθόριο, βόριο, φλαβονοειδή, τανίνες, και πολυφενόλες. Αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη φυσικά προϊόντα δρώντας ως σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.
Το «Βιολογικό Μηλόξιδο Κουμούτση» (πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ) παράγεται από εκλεκτά βιολογικά μήλα που καλλιεργούν τα μέλη της οικογένειας μας στο αγρόκτημά μας στο Πήλιο έχοντας παράδοση δεκαετιών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Είναι αγνό, εξαιρετικής ποιότητας, με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντηρητικά, χωρίς παστερίωση και χωρίς φιλτράρισμα. Φτιαγμένο με μεράκι και φροντίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγής του, ωριμάζοντας σαν το παλιό καλό κρασί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμά του και τη μοναδική του γεύση! Σταγόνα – σταγόνα προστίθεται μέσα στο φαγητό για να κάνει το κάθε πιάτο σας ξεχωριστό!!
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε φαγητά και σαλάτες όπως το κοινό ξίδι δίνοντας όμως ξεχωριστό άρωμα και γεύση! Από τα άτομα που το χρησιμοποιούν για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο είτε διαλυμένο σε νερό. Τυχόν δημιουργία ιζήματος στον πάτο του μπουκαλιού είναι απόλυτα φυσικό φαινόμενο.
Που θα το προμηθευτείτε
Στο πρατήριο του βιολογικού αγροκτήματος της οικογένειας Κουμούτση, το οποίο βρίσκεται στα Παλιά Χάνια Πηλίου (στο 5ο χλμ της οδού Πορταριάς – Χανίων) και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα.
Το μηλόξιδο μας βοηθά !
Στην καλή λειτουργία του οργανισμού
Στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Στη μείωση της κατακράτησης υγρών
Στην απομάκρυνση του λίπους από το σώμα και το συκώτι
Στη ρύθμιση της χοληστερόλης
Στην απομάκρυνση της αθηρωματικής πλάκας και των τοξινών του σώματος
Στην απομάκρυνση κρυστάλλων από τα νεφρά και τη χολή
Στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων
Στη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και στην καταπολέμηση μη φιλικών βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα
Στη ρύθμιση μεταβολισμού του ασβεστίου
Στη διατήρηση μιας νεανικής και υγιούς επιδερμίδας
Στην αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων κ.α…
Η Ελιά μας δίνει έναν σπάνιο διατροφικό θησαυρό, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, καθώς και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής εκείνης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδρασή του στην υγεία και το συνιστούσαν σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις.
Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγειών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα.
Αυτό συμβαίνει καθώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πέρα από την αποδεδειγμένη διατροφική του αξία ως φυτικό λίπος, κρύβει σημαντικά βιοδραστικά συστατικά. Περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων σε αντίθεση με τα κορεσμένα ζωικά λίπη. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι περισσότερο αποτελεσματικά στη μείωση των ποσοστών της LDL χοληστερόλης, της «κακής χοληστερόλης», που μακροπρόθεσμα συνδέονται με την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο είναι ένα φυτικό έλαιο, που η κύρια διαφορά του από χημική σύσταση με τα υπόλοιπα έλαια είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η βιταμίνη Ε, που αποτελεί θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από επιβλαβείς ουσίες που πυροδοτούν, π.χ. το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α.
Η μη χρήση χημικών, το σύστημα πίεσης, η θερμοκρασία, ο χρόνος μάλαξης, η λεπτότητα της άλεσης του ελαιοκάρπου και το φιλτράρισμα, επιδρούν σημαντικά στην ποιότητα του ελαιολάδου. Γι’αυτό και στο αγρόκτημά μας παράγουμε εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης για να διατηρούνται όλα τα φυσικά αντιοξειδωτικά, καθώς και οι βιολειτουργικές του ιδιότητες στο ακέραιο.